Fem värsta cyberattackerna 2016

Aldrig tidigare har vi haft en sådan oändlig tillgång till kunskap och information, tack vare cyberspace. Trots det så finns det en mörk baksida med digitaliseringen.

Det finns personer som använder cyberspace för skoningslösa, riktade attacker. Alla kan drabbas; individer, företag och banker, till och med sjukhus och kollektivtrafik. Nätets mörka krafter arbetar idag utstuderat och målinriktat. Stater, kriminella organisationer och kreativa hackare, har insett sårbarheten i situationer när vi inte gör tillräckligt för att skydda oss. Här är de fem största cyberattackerna under år 2016, enligt nätsäkerhetsföretaget Clavister:

1. Putin bakom cyberattack mot USA

Vilka: Rysk underrättelsetjänst

Vad: I mitten av december pekade både FBI och CIA ut Ryssland som skyldigt till dataintrången. Målet sägs ha varit att påverka valutgången till Donald Trumps fördel. Man tror att Ryska underrättelsetjänsten har använt sig av mellanled som till exempel Wikileaks, för att offentliggöra e-post från bland annat höga företrädare för Demokraterna. Åtgärd: Barack Obama valde att utvisa 35 ryska diplomater.

2. Facebooks grundare hackas

Vilka: Hackergruppen OurMine

Vad: Mark Zuckerbergs Twitter- och Pinterestkontonton hackades flera gånger under året. Hackergruppen OurMine står bakom tillslaget och är ökända för att hacka kändiskonton, i syfte att marknadsföra gruppens egna tjänster. I hackergruppens CV finns tillslag mot bland annat Wikipedias grundare Jimmy Whales Twitterkonto och Pokémon Go-skaparen John Hankes Twitterkonto.

3. Hackergruppen Legion slår till igen

Vilka: Legion Hacker

Vad: Den indiska hackergruppen Legion skapade stora rubriker när de hackade kändisars Twitterkonton på löpande band. Bland de drabbade fanns bland annat Vijay Mallya, ägare av flera storbanker i Indien. Inlägget som postades på hans Twitterkonto avslöjade inloggningsuppgifterna till hans e-postkonton och tweeten låg live under mer än nio timmar, till världens beskådan. Hackergruppens mål: att hota alla de anser vara korrupta till tystnad.

4. Yahoo utsätts för massiv datastöld

Vilka: Okänd hackergrupp

Vad: Yahoo rapporterade under året om tvår stora datastölder. Den första i september, viken påverkade över 500 miljoner Yahoo-användare. Den andra attacken genomfördes i december, där nära en miljard konton kapades. Användarnamn, lösenord, födelsedatum, och telefonnummer – rubbet läckte ut. FBI kopplades in och tillslaget ger Yahoo minst sagt huvudbry för flera år framöver.

5. Cyberattacken som slog alla tidigare rekord

Vilka: Hackergruppen Anonymous och ”New worlds hackers”

Vad: Tillslaget bestod av flera denial-of-service-attacker (DDos-attacker) som orsakade en tillfällig ”shutdown” av sajter som Netflix och Airbnb för stora delar av användare i Europa och Nordamerika. Attacken utfördes genom ett så kallat botnät, skapat av ett stort antal virusinfekterade internanslutna enheter – allt från babyvakter till skrivare. Med en uppskattad kapacitet på 1,2 terabit per sekund är DDoS-attacken, enligt experter, den största hittills.